Yttrandefrihet och cancel-kultur – har åsikter blivit religion?

Samtalskväll onsdag 25 januari 2023, kl 19:00

I samarbete mellan S:t Lars katolska församling, Uppsala Pingstförsamling och Samariterhemmets kyrka, stött av tidskriften Signum, anordnas under 2023 några samtalskvällar i frågor som särskilt kan intressera och beröra kristna i alla kyrkor och samfund i Sverige.

Den första äger rum i S:t Lars onsdagen den 25 januari kl 19:00-20:30 och handlar om yttrandefriheten i vårt samhälle.

Samtalsklimatet sägs ha blivit mer polariserat. Sociala media gör att de minsta skillnaderna märks. Bestämda åsiktskorridorer i offentligheten innebär krav på ”renlärighet” för att kunna betraktas som samtals- eller diskussionspartner på ett område, eller för att ens få yttra sig. Det talas om en ”cancel culture”, ”cancel-kultur”, där åsikter som utmanar ett rådande konsensus aktivt ska tystas ner. Kristet motiverade ståndpunkter, och kristna debattörer, har då t ex kommit i skottgluggen.

Behöver vi mer distans till oss själva och vad vi tycker, tänker och tror på? Har åsikter och politik fått ersätta religion som meningsskapare, på bekostnad av religiösa uppfattningar, t o m? Är yttrandefriheten alltid total, så att konsekvenser aldrig får beaktas? Finns det ett gott, offentligt samtal som är både fritt och hänsynsfyllt – och hur kommer vi dit?

Om detta samtalar en panel bestående av Lena Andersson, författare, Cecilia Garme, statsvetare, Ruth Nordström, människorättsadvokat, och Johan Sundeen, idéhistoriker, under ledning av jesuitpater Thomas Idergard. Panelen samtalar i ca 60 minuter, därefter öppnas för frågor och kommentarer från åhörarna på plats. Streamas även digitalt via Zoom. Länk till Zoom finns längre ned på sidan.
Välkomna!

 

Cecilia Garme

Cecilia Garme

Lena Andersson

Lena Andersson

Ruth Nordström

Ruth Nordström

Johan Sundeen

Johan Sundeen

 

 

 

 

 


Länk till Zoom:

https://us02web.zoom.us/j/83730681022?pwd=a09aMjZqV0dsUU9JRmJMQUgxWENudz09
Meeting ID: 837 3068 1022
Passcode: 557185

 


Samtalskvällen är ett samarrangemang med studieförbundet Bilda.

Bilda logotyp